utorok 25. mája 2010

Web of Trust


Čo je WOT?

Web of Trust je unikátny komunitný nástroj pre bezpečné surfovanie, ktorý využíva intuitívny, semafórový systém farieb. Pomáha používateľom bezpečne vyhľadávať, surfovať a nakupovať online. WOT aplikácia (add-on) vám napovie, ktorým stránkam môžete dôverovať, keď využívate Google, Yahoo!, Bing, Wikipediu a ďalšie obľúbené stránky.
Hodnotenia webových stránok sú zastrešované globálnou komunitou miliónov dôveryhodných používateľov, ktorí hodnotia milióny webových stránok na základe svojich vlastných skúseností. WOT add-on je možné zadarmo stiahnuť a integrovať do prehliadačov Firefox, Google Chrome a Internet Explorer. Hneď ako si ho stiahnete a začnete hodnotiť, stávate sa členom tejto komunity. Každé hodnotenie a komentár je zaznamenaný, databáza aktualizovaná a pri ďalšej návšteve stránky (aj iným používateľom, ktorí využíva WOT) je už zahrnuté aj vaše hodnotenie.

Kto stojí za WOT?
WOT je spoločnosť s investíciami zo zdrojov, ako sú “Michael Widenius’ investment company Open Ocean”(zakladateľ MySQL), Finnish Industry Investment Ltd. a iných súkromných investorov. Spoločnosť sa zameriava na vývoj a poskytovanie unikátnych, komunitou poháňaných nástrojov, ktoré zvýšia dôveru na webe.

Ako to vyzerá?
Príkladom môže byť vyhľadávanie lacných hodiniek, kde nájdeme pozitívne aj negatívne hodnotenia zároveň.

WOT add-on vám za klikateľnou adresou nájdeného záznamu pridá viditeľný farebný kruh, ktorý môže mať niekoľko odtieňov červenej, žltej a zelenej. Ak podržíte myš dlhšie na kruhu, objavia sa vám kategórie, v ktorých stránka získala hodnotenie.

Kategórie hodnotenia sú 4:

  1. Dôveryhodnosť
  2. Spoľahlivosť predajcu
  3. Súkromie
  4. Bezpečnosť detí


Každú kategóriu môžete hodnotiť zvlášť rôznym počtom panáčikov, resp. škály farieb (všimli ste si? Dbali na prístupnosť aplikácie aj pre znevýhodnených používateľov, ktorí sú farboslepí.). Reputácia tránky môže byť v danej kategórii výborná, dobrá, neuspokojivá, slabá a veľmi slabá


A čo ak sa dostanete na nedôveryhodný web z iného zdroju, ako je vyhľadávač (priamym odkazom z emailu), resp. si nevšimnete červený kruh a kliknete na link?
Toto:



WOT vás jasne varuje, že daná stránka má slabé hodnotenie a nie je dôveryhodná. Môžete okno s webovou stránkou zavrieť, navštíviť stránku aj napriek varovaniu, pridať si ju do svojho zoznamu dôveryhodných stránok alebo sa najprv pozriete na detaily hodnotenia. WOT Reputation Scorecard vám ukáže zahmlenú stránku, jej popis (využívajú sa zväčša metatagy z kódu), rating a taktiež komentáre používateľov.


Štatistiky na záver
Nasledujúci graf ukazuje nárast počtu komentárov k hodnotením stránkam cez WOT. Časová os, ktorá nie je znázornená má rozpätie od apríla 2008 až do mája 2010.
Celkovo od založenia WOT (rok 2008) bolo vytvorených viac ako 7,8 miliónov komentárov. Z toho 7,3 milióna bolo negatívnych. Je zjavné, že nástroj je reálne využívaný na účel upozornenia na nedôveryhodné zdroje a stránky. Pri obrovskom množstve prehliadnutých webových stránok by bolo neefektívne poukazovať aj na tie, ktoré sú kredibilné a bezpečné. Z negatívneho hľadiska je najčastejšie komentovaná kategória bezpečnosti detí. Tento aspekt stránok je veľmi dôležitý, pretože deti sú najčastejšími obeťami zneužitia a je potrebné ich ochrániť od škodlivého a ich veku neprístupného obsahu.

Na záver
Aktivita používateľov, ktorí hodnotili web stránku cez WOT za poslednú hodinu (dátum a čas vytvorenia screenshotu: 25.máj 2010, 22:43:01).

4 komentáre:

  1. This is very attention-grabbing, You are an overly skilled blogger.
    I have joined your rss feed and stay up for seeking extra
    of your fantastic post. Additionally, I've shared your web site in my social networks
    Also visit my web-site : http://mw.propl.eu/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. This site was... how do I say it? Relevant!
    ! Finally I have found something which helped me.
    Cheers!

    Take a look at my homepage :: tips to quit smoking
    my webpage :: easy way to quit smoking

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Definitely imagine that which you said. Your favourite justification
    seemed to be at the internet the simplest factor to have in mind of.

    I say to you, I definitely get annoyed whilst people think about issues that they plainly don't recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

    Feel free to visit my web blog - make money blogging

    OdpovedaťOdstrániť
  4. It's an remarkable post in favor of all the web users; they will take benefit from it I am sure.

    Feel free to visit my site - coffee bean reviews

    OdpovedaťOdstrániť