utorok 20. júla 2010

Na konferencii s Timom Berners-Leeom




















Spoznávate ho? Áno, je to Sir Timomthy Berners-Lee osobne. Táto jedinečná príležitosť sa mi naskytla na konferencii Orange Biznis Fórum 20.mája 2010.

Pán Tim Berners-Lee sa narodil v roku 1955 v Londýne, je autorom webu. Tým, že si tvrdo stál za myšlienkou, aby internet nebol spoplatnený, ho sprístupnil širokej verejnosti na celom svete. 25.12.1990 sa mu podarilo v CERNe prvýkrát realizovať komunikáciu medzi serverom a HTTP klientom prostredníctvom internetu. Je zakladateľom a riaditeľom W3C konzorcia.

Na konferencii rozprával o webe. O jeho minulosti, prítomnosti, ako aj o tom, kam bude smerovať v budúcnosti. Spomínal na časy, keď ešte web neexistoval a aké ťažké bolo vysvetliť ostatným, čo to WWW vlastne má byť. Dôvodom vytvorenia webu bolo prepojenie dokumentov v rámci celej organizácie CERN. Z chaosu vytvoriť systém, ktorý je prístupný všetkým a hlavne jednotný. Chcel spojiť ľudí aj mimo CERNu a prepojiť rôzne druhy zdrojov informácií. Očakávaný cieľový stav nazýval „Universal space“.

















V marci 1989 predložil svojmu šéfovi návrh nového informačného riadiaceho systému. Mike Sendall mu dovolil pokračovať v projekte a na jeho žiadosť pripísal slová: „Nezrozumiteľný, ale vzrušujúci“.

Srandovná bola jeho veta: „URI is a global identifier.. having one is good“ :-)

ACCESS FOR ANYONE.

Vysvetlil aj „Universality of the Web“. Je to technológia, ktorá je nezávislá od: hardvérovej a softvérovej platformy, aplikačných softvérov, prístupu k sieti, jazyku a kultúry, handikepov, dokumentov pre ľudí alebo dát pre stroje, počtu webových stránok.. V podstate to znamená prístup pre kohokoľvek.

Web poskytuje tri základne vrstvy – separátne trhy: samotný obsah na webe, softvér prehliadačov, internetové pripojenie.

Prvou webovou stránkou bola táto: http://info.cern.ch/ . Tim Berners-Lee skúmal logy prihlásení sa na server. V priebehu dvoch rokov sa ich počet zvýšil z nula na vyše 100 000 za deň.
















Pri zakladaní World Wide Web konzorcia, ako aj pri jeho aktuálnom pôsobení sa Tim riadil trojicou vlastností, ktoré web nikdy nesmie stratiť: “good + fair + fast”. V tejto organizácii participuje priemysel, veda aj verejnosť. Zavádzajú štandardy, ktoré zaručujú celkovú prístupnosť, interoperabilitu, implementáciu, koordináciu a bezpečnosť na internete.

Ďalšia zaujímavá perlička: náš mozog má menej neurónov ako má internet webových stránok.

Rozprával aj o tom, ako sú jednotlivé sociálne siete separované medzi sebou. Vrátil sa späť k slajdu o univerzalite webu a zmenil poslednú vetu:

ACCESS FOR ANYONE EVERYONE.














Malo by nám ostať na mysli to, že spájame dáta a nie dokumenty. Už teraz sa stretávame s prípadmi, kedy niekto zverejní nespracované dáta, povolí ich sťahovanie a následné spracovanie. Napr. zverejnená štatistika o tom, kde v danom meste v Anglicku sú najčastejšie cyklistické nehody. Následne tieto dáta niekto spracoval a rozšíril o ďalšie – pridal k daným miestam konkrétne GPS súradnice. Našiel to ďalší človek, ktorý ich dokázal rozložiť na mape. A napokon posledný to všetko dal dokopy a sprístupnil cez Google Maps pod názvom Mapped: the UKs road cycling blackspots.

Na záver vám odporúčam pozrieť si túto „Historical Roadmap“ – vytvoril ju sám Tim Berners Lee.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ďakujem strýkovi Erichovi za možnosť zúčastniť sa, Marekovi za skvelú spoločnosť a Bibke za krásnu správu z tlačovky, ktorú si môžete nájsť na portálz Webnoviny - http://www.webnoviny.sk/hi-tech/rast-webu-bol-ako-velky-tresk-tvrdi-/141296-clanok.html (SITA)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára