utorok 19. januára 2010

Nadácia HON (Health on the Net Foundation) a kredibilita lekárskych informácií na internete

Health on the Net Foundation (HON) je organizácia, ktorá sa zaoberá lekárskymi, zdravotníckymi a medickými informáciami na internete. Vznikla v roku 1995 pod záštitou Ministerstva zdravotníctva vo Švajčiarsku, v Ženeve. Hlavným cieľom je ukázať a zviditeľniť používateľom internetu spoľahlivé, zrozumiteľné, relevantné a dôveryhodné zdroje v oblasti zdravia a medicínskych informácií online. HON sa snaží taktne poukázať na hlavné prekážky pri používaní internetu v tejto oblasti: zdrcujúce množstvo informácií, nevyváženú kvalitu týchto informácií a multilingvistické nedostatky. Disponuje databázou akreditovaných webových stránok, ktoré spĺňajú nároky tejto organizácie. Je v priamom vzťahu so Svetovou zdravotníckou organizáciou, Národnou lekárskou knižnicou a spoločnosťou Google.




Zásady HON


HON Code of Conduct obsahuje 8 zásad, ktorými sa môžu riadiť webové sídla s lekárskym a medicínskym zameraním. Prvá verzia vznikla už v roku 1996 a odvtedy sa trošku pozmenila v súvislosti s pokrokmi webového prostredia. Sú to zásady, ktoré umožňujú prevádzkovateľom takýchto sídiel udržať základné etické štandardy pri prezentovaní informácií a pomáhajú používateľom dôverovať zdroju a účelu informácií, ktoré práve čítajú.

Oprávnenosť autora

Všetky lekárske a zdravotnícke rady, ktoré sú publikované na danej webovej stránke, musia byť vytvárané iba lekársky alebo zdravotnícky školenými a kvalifikovanými odborníkmi. Ak to tak nie je, musí byť pri informácii jednoznačne vyjadrené, že nepochádza od odborníkov, prípadne zdravotníckych organizácií.

Komplementarita informácií

Informácia je na stránkach chápaná tak, že vzťahy medzi lekárom a pacientom sú podporované a nie nahradzované.

Dôvernosť údajov

Dané stránky rešpektujú dôvernosť dát, ktoré sa vzťahujú k jednotlivým pacientom a návštevníkom lekárskych alebo zdravotníckych stránok vrátane ich identity. Prevádzkovateľ sídla sa zaväzuje dodržiavať minimálne právne požiadavky, ktoré existujú pre lekárske alebo zdravotnicke údaje v príslušnej krajine alebo štáte v podobe webových zrkadiel.

Špecifikácia stránok

Pokiaľ je to možné a zmysluplné, sú všetky informácie na webových stránkach opatrené odkazmi na zdroj alebo zodpovedajúci HTML odkaz. Na stránkach s klinickými informáciami je jasne vyznačený dátum, kedy bola stránka naposledy zmenená (napr. na spodnej strane stránky).

Odborná oprávnenosť

Všetky údaje týkajúce sa využitia alebo účinnosti určitej liečby komerčného produktu alebo služby musia byť podporené vhodnými, vyváženými vedeckými dôkazmi (porovnaj so zásadou 4).

Priehľadnosť autorstva

Tvorcovia webových stránok sa zaväzujú poskytovať čo najjasnejšie informácie a udávať kontaktné adresy pre užívateľov, ktorí požadujú ďalšie informácie alebo podporu. Webmaster uvedie svoju emailovoú adresu v rámci webových stránok.

Priehľadnosť sponzorstva

Musia byť jasne uvedení sponzori a ďalšia podpora webovej stránky, vrátane komerčných a nekomerčných organizácií, ktoré poskytli finančné prostriedky, služby alebo materiál pre chod stránok.

Priznanie reklamy
Pokiaľ je reklama zdrojom príjmov, musí byť táto skutočnosť jasne uvedená. Ďalej musí byť na stránkach uvedený krátky popis reklamnej politiky! Reklama a ďalšie propagačné materiály musia byť prezentované užívateľom takým spôsobom a v takom kontexte, že bude uľahčovať diferenciáciu medzi reklamou a originálnou informáciou, ktorú vytvorila tá inštitúcia, ktorá je za tieto stránky zodpovedná (HON, 2006).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bibliografické odkazy:

HON, Code of Conduct. 2006. HON Code of Conduct (HONcode) for medical and health Web sites. In Health on the Net Foundation [online]. 2006. [cit. 2008-11-21]. Dostupné na internete: .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára